sunnuntai 25. tammikuuta 2009

Hyvää halvalla

Kreikanherkkujen ystäville aluksi anteeksipyyntö, halvaa en ole viime aikoina käyttänyt tahi itse tehnyt. Ohje kyllä löytyy jostakin, mutta sehän ei toden totta ole mitään varsinaista kevytherkkua...

Näinkin ison perheen ruokahuollosta huolehtiminen käy kohtalaisen kirpeästi kukkaron päälle. Joskus tuntuu siltä, että tili pitäisi kääntää menemään suoraan lähikauppaan, sinne ne rahat kuitenkin menevät. Halvallakin tosin selviää, kuten vaikka silloin, kun porsaan ulkofilee on tarjouksessa. Siitä syntyi tällaista:

Täytetty porsaan ulkofilee



Porsaan ulkofileepala (puolentoista kilon hujakoilla)
Puolikas makeasta paprikasta
1-2 sipulia
pari valkosipulinkynttä
n. 100 g tuorejuustoa
suolaa, pippuria
hyppysellinen rosmariinia

Poistetaan ulkofileestä liiat rasvat ja leikataan se auki kuin kirja. Riippuu fileen koosta, täytyykö viiltoja tehdä kaksi vai yksi... Nuijitaan lihaa kevyesti (nyrkillä) ja ripotellaan pinnalle suolaa ja pippuria. Paprikasta tehdään ohuita, lyhyehköjä suikaleita, sipulit kuoritaan, puolitetaan ja viipaloidaan ohuiksi. Myös valkosipulinkynnet viipaloidaan (tai murskataan, jos haluaa vahvemman makuista). Ainekset kuullotetaan oliiviöljyssä, maustetaan rosmariinilla, suolalla ja pippurilla ja siirretään kulhoon, jossa sekoitetaan tuorejuuston kanssa. En käyttäisi tuorejuustoa pannulla, täytteestä voisi tulla hankalasti käsiteltävää...

Tämän jälkeen levitetään täyte fileen päälle ja kääritään liha rullalle, suljetaan tiukasti joko sitomalla tai cocktailtikuilla. Ruskistetaan liha pannulla joka puolelta ja siirretään uunivuokaan, saa kypsyä noin tunnin 175 asteessa. Kypsymisaika riippuu tietysti lihapalan koostakin, mutta liikaa kuivumista on syytä varoa. Lisukkeeksi kehitin neljänneksiksi leikattuja perunoita, jotka oli keitetty lähes kypsiksi ja sen jälkeen käytetty pannulla saamassa hieman väriä voista ja paprikajauheesta (myös suolaa ja pippuria), ja kastike syntyi näppärästi paistoliemestä joka siivilöitiin, lisättiin puolisen purkillista ruokakermaa, suolaa ja pippuria ja suurustettiin (tässä tapauksessa perunajauhoilla).

Muutakin on tullut viikonlopun mittaan kokkailtua, niistä myöhemmin lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti