sunnuntai 15. helmikuuta 2009

Kato, kakkua!

Kiesus, mistä nuo typerät sanaleikit aina pulpahtavat... Vieraiden (ja omaksi) iloksi kokeilin eilen Ranska - herkuttelijan keittiö -kirjasta löytyvää kakkuohjetta, joka on mainio hätävara jos tarvitaan leivonnainen, jossa ei ole vehnäjauhoja:

Gâteau de Nancy

150 g tummaa suklaata
125 g voita
125 g hienoa kidesokeria
4 munaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
100 g jauhettuja manteleita
1 rkl perunajauhoja

Sulata suklaa vesihauteessa, lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä hiukan. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, yhdistä suklaaseokseen. Lisää myös mantelijauhe ja perunajauhot keskenään sekoitettuina. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja yhdistä taikinaan. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun, n. 22-23 cm halkaisijaltaan olevaan suorareunaiseen vuokaan ja kypsennä 190 asteessa noin 30-35 minuuttia, kunnes taikina ei enää tartu vuoan keskivaiheille tökättyyn tikkuun. Anna levähtää huoneenlämmössä 10 minuuttia ennen kumoamista ja jäähdytä ennen koristelua.

Alkuperäisessä ohjeessa koristeena käytettiin tomusokeria, mutta me halusimme tuoda hieman raikkautta jälkiruokaan. Pinnalle laitettiin siis tuoreita päärynänsiivuja, ja yhdistelmä oli kerrassaan loistava. Tätä tehdään toistekin. Pieni tömäys terävähköä alkoholia toimisi varmasti, kakun perusmaku on niin roteva että se kestäisi esim. calvadoksen puraisun aivan kevyesti.

Pääruokana tarjottiin aikaisemmista teksteistä (eli täältä) tuttua spaghetti bolognesea. Tein tupla-annoksen, mutta meinasi soosi jäädä aikas löysäksi. Sipulia ja jauhelihaa olisi voinut olla vähän enemmänkin (jauhelihaa olikin vain 700 g), mutta kun kastiketta keitti kokoon ilman kantta viimeisen tunnin ajan niin rakenteesta tuli juuri sellainen kuin pitikin. Lisävirityksenä oli kolme isoa valkosipulinkynttä, enemmänkin olisi voinut olla. Pekonin sijasta käytin ylikypsää kylkeä, ja itse asiassa keittokirjan kuvaa katsellessani totesin, että tätähän alunperin olisi pitänytkin käyttää.

Työtehtävät muuttuivat männäviikolla kohtalaisen radikaalisti, eli rividuunauksesta projektin vetämiseen. Voipi olla, että kiirettä piisaa lähiaikoina, tosin ensi viikko kuluu suurelta osin hiihtoloman merkeissä. Suksia tosin ei ole, mutta lomaa nyt kuitenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti