lauantai 2. tammikuuta 2010

Joulunajan leipomuksia

Pahat kielet ovat väittäneet, että sitten viime äitienpäivän en ole tullut pahemmin ruokaa laittaneeksi... Aivan noin huonosti asiat eivät toki ole, mutta työ- ja harrastuskiireiden (niin lasten kuin omien) puristuksessa mitään kovin merkittävää tai uutta ei ole tullut juuri kokeiltua. Joulunaika toi tähän vaihtelua, ja etenkin Kotivinkin Jouluherkut-lehti inspiroi muutamaan makeaan kokeiluun.

Kuten Ketturouva jo totesi, testasin miten viski sopii kuivakakun kostukkeeksi. Varsin mainiosti, vaikka itse sanonkin.

Pensseli-sedän viskikakku (viskiä veteli)

1 sitruunan kuori raastettuna
yhteensä n. 2 1/2 dl keltaisia rusinoita ja mantelirouhetta
1 1/4 dl viskiä
150 g voita
2 1/2 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl jauhettua neilikkaa
1/4 tl jauhettua kanelia

Pese sitruuna ja raasta kuori, laita kulhoon kera rusinoiden, viskin ja mantelirouheen. Vatkaa pehmeä voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Erottele munista valkuaiset ja keltuaiset, lisää keltuaiset yksi kerrallaan voi-sokeriseokseen vatkaten. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja mausteet. Lisää voi-sokeriseokseen vuorotellen jauhoseosta ja viski-rusinaseosta. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele ne varovasti taikinan joukkoon. Kaada voideltuun ja jauhotettuun pyöreään kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa noin tunnin verran. Voi olla aiheellista peittää vuoka foliolla jossain vaiheessa pinnan tummumisen estämiseksi, ja varmista kakun kypsyys tikulla tökkimällä. Koristelu maun mukaan, mutta itse suosin kuivakakuissa yleensä vain kevyttä tomusokerointia.

Mousse-tyyppisiä jälkiruokia on tullut myös tehtyä sen verran, että saan varmaan kohta lisänimen Monsieur Mousse.

Kolmen suklaan moussekakku

Pohja: n. 150 g pipareita, hienonnetaan ja sekoitetaan sopivaan määrään voisulaa. Taputellaan irtopohjavuoan pohjalle ja annetaan jäähtyä jääkaapissa.

Täyte:
4 liivatelehteä
2 munankeltuaista
1 dl maitoa
1 1/2 rkl sokeria
200 g suklaata
2 dl vispikermaa

Kaada maito, sokeri ja keltuaiset kattilaan, sekoita ja kuumenna varovasti kunnes seos sakenee. Älä keitä. Liuota kuumaan maitoseokseen liotetut ja kuiviksi puristetut liivatteet. Laita kattila syrjään ja anna seoksen jäähtyä hieman. Sulata suklaa (itse olen vakaasti sitä mieltä, että vesihauteessa sulattaminen on se Ainoa Oikea tapa) ja vatkaa kerma. Lisää suklaa sekä maitoseos kermavaahdon sekaan varovasti käännelleen.

Vuoraa irtopohjavuoan seinät kelmulla. Kaada mousseseos vuokaan ja anna jäähtyä vähintään 8 tuntia, mieluiten yön yli.

Kerrosmoussekakkua varten täytettä tehdään niin monta erilaista satsia kuin haluaa - itse tein yhden valkosuklaisen, yhden taloussuklaasta ja yhden vadelma-karpalomaitosuklaasta. Jälkikäteen ajatellen olisin jättänyt tuon maitosuklaan väliin ja käyttänyt sen sijaan jotain todella tummaa suklaata. Ensi kerralla sitten... Ja sanomattakin lienee selvää, että alkoholiakin voi mousseihin laittaa. :-)

Viimeinen kokeilu oli oman perheen joulunajan herkuksi tehty

Punaviini-suklaakakku


200 g voita
2 1/2 dl sokeria
4 kananmunaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
2 tl kaakaojauhetta
1 dl tummaa suklaata karkeana rouheena
2 dl punaviiniä

Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja mausteet, lisää myös suklaa. Erottele valkuaiset keltuaisista. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri, lisää keltuaiset yksi kerrallaan vatkaten. Lisää seokseen vähän kerrallan punaviiniä vuorotellen jauhoseoksen kanssa. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele varovasti taikinaan. Paista noin 175 asteessa noin tunnin verran, voidellussa ja jauhotetussa kakkuvuoassa arvatenkin. Tämä kakku vain paranee vanhetessaan, kunhan ei pääse kuivumaan...

1 kommentti:

  1. Viskin ja konjakin ystävänä molemmat herkulliset kakut osuivat suoraan makuhermooni. Erinomaisen hienon makuisia luomuksia.

    VastaaPoista